top of page
  • Facebook
  • Pacetennissweden

PACE på JSM

Junior
SM GLTK

27 mars - 7 april

Göteborg - GLTK

Jag vill också passa på att tacka GLTK för en alltid lika välskött tävling. Extra uppskattat med nya inslag som att förbundet var på plats med föreläsningar och svarade på frågor, marknadsföring i hallen, bra SoMe av Torbjörn samt extra gigg av Stefan Odelberg, intervjuer med spelare, yatzytävlingar och tipspromenader, la upp prisutdelningar på SoMe osv.

 

Till sist vill vi slå ett slag för att alla klubbar ger sina tävlingsspelande juniorer tydlighet inför ev. sommaruppehåll där klubbarna ofta inte har någon verksamhet. Somrarna är då barnen har som mest ledig tid på året och är ett perfekt tillfälle att inspirera och motivera dem på olika sätt istället för att lämna ansvaret helt och hållet till spelarna/föräldrarna i och med att det oftast är klubbarna som har huvudansvaret. Här kommer exempel:

 

 

  • Hjälpa till med tävlingsplanering

  • Fysprogram för egenfys

  • Något mål att förbättra eller utföra under sommaren, både tennismässigt och fysiskt

  • Lista över spelare i klubben som gärna spelar på sommaren – passa på att kontakta grannklubbarna och samkör era listor för att få nya tenniskompisar

  • Allmän utvärdering av spelarnas tennis så de vet vad de ska jobba på när hösten början – och således att de kan tjuvstarta att börja beta av listan under sommaren

  • Försök gå omlott i tränarkåren så att någon tränare alltid kan finnas tillgänglig för att spela med juniorerna som är hemma – extra viktigt för de klubbar som exempelvis inte har så mycket tävlingar i närområdet på somrarna

  • Sommaruppgift att analysera någon tennismatch på TV (ge spelarna en enkel mall att svara på)

  • Be spelarna skicka in träningsklipp/bilder till klubben så lägger klubben upp på stories på SoMe. Om de taggar pace.tennis och/eller joachimjohansson51 på Instagram så lägger vi också upp, döp till #pacesommarchallenge

  • Tävling mellan juniorerna om vem som ex. springer flest km, hoppar flest hopp med hopprepet, antal pass där man spelar med spelare som är minst en årskull yngre än sig själv, flest gånger man tränat serve- och returträning. Generösa priser i form av extraträning vid säsongsstarten och uppmärksamhet på klubbens SoMe.

 

 

Tack för detta SM – vi ses förhoppningsvis snart igen på en tennisklubb någonstans i Sverige!

/Pim-Pim

Citat Mattias Bruhn, se video från träningen (bild/video nedan): Han fick ett annat perspektiv på träningen, att träningen börjar vid första slaget! Han rör nu ännu bättre på fötterna och ger inte upp några bollar. Vad som också är väldigt kul att se är att han kom tillbaka till den dagliga träningen och spelade vidare på alla bollar, no matter inne eller ute, inga linjer på sin egen sida 💪 Detta har även smittat av sig till de andra spelarna i gruppen, så nu gör de ofta likadant 😊🙏👌👍. Du sprider vidare det du lär ut till hela tennissverige😀💯 PACE ger verkligen tillbaka till Svensk Tennis, precis så som ni säger!

Generella saker i slagen som är viktiga

  • Förbereda tidigt. Redan innan första steget görs efter splitstep bör racketen var tillbaka i position. Se bild nedan på Dimitrov där han står redan redo i en offensiv uppställning trots att man inte ser bollen på bilden än.

  • Oerhört viktig för de flesta spelarna att ligga kvar längre genom hela slaget. De flesta spelarna tenderar till att vara på väg till nästa slag innan man är klar med nuvarande slag. Utför man inte nuvarande slag bra blir det inget nästa slag. Här är det även viktigt att våga och känna att man har en lång bollträff istället för att korta av svingen för att man vill sätta bollen. Längre bollträffar ger mer chans att påverka slaget och skapa säkerhet, inte tvärtom.

  • Till och från är rackethastigheten bra och hög oavsett spelstil, men med jämna mellanrum och vid vissa utsatta lägen sjunker rackethastigheten. Då blir det helt plötsligt både enklare för motståndaren i kombination med att ens egen säkerhet faktiskt sjunker (även fast spelaren där och då tror tvärtom).

  • I serven är det viktigt att titta på bollen när man träffar den. Lätt hänt att fall ihop för att man vill sätta bollen. Viktigt både mentalt men också rent tekniskt att ha kvar huvudet längre upp och vilja upp till bollen istället för att bollen ska ner till dig.

Mentalt

  • Viktigt att inte låta sig påverkas av hur det gått i tidigare matcher mot samma motståndare. Även viktigt att förstå att man i nästan alla matcher man spelar kommer att förlora viktiga bollar eller få något domslut mot sig. Det gäller att ta sig igenom de situationerna utan att påverkas. Utgå ifrån att man kommer att missa ett antal chanser/få några domslut mot sig – med den insikten är det lättare att gå vidare under matchen och fortsätta att fokusera på det man ska göra.

  • Våga våga våga: så länge man vågar göra rätt saker kan man alltid känna sig som en vinnare

  • Det går alltid att vinna, fundera bara ut hur. Det är enklare än du tror, men kräver att man har mental närvaro och fokuserar på rätt saker.  Tips är att även träna på att vinna på träningen och inte endast förbättra tekniken.

  • Spela för att vinna och inte för vad andra tycker eller för att det ska vara fint spel. Lätt hänt att man spelar för någon annan eller för att imponera på föräldrar, tränare eller kompisar. Kom ihåg att det inte alltid är det snyggaste spelet som får en att vinna, lär dig därför att vinna istället för att endast spela snyggt.

  • Fokusera på uppgiften/slaget istället för att fokusera på att inte missa eller resultatet – gör man rätt saker så kommer resultatet. Resultatet går aldrig att stressa fram på en match utan det gäller att göra jobbet.

  • När det är som jämnast och ”viktigast” i en match så vill man spela det spel som man tränat på, exempelvis attackera bestämt rak på en kort forehand om det är det du jobbat på. Välj då inte att ”fly” genom att slå en stoppboll och hoppas på det bästa. Oavsett proffs eller juniorer är det många spelare som ”flyr” genom att göra något helt annat pga rädsla för att missa eller förlora poängen. Viktigt för sig själv att våga vinna och att göra rätt saker – det är så man blir bättre och kan vara nöjd med sin insats efter matchen oavsett vad resultatet blev.

 

Rutiner

  • Spela klart alla poäng och gör det inte svårare än vad det är – enkelhet är alltid bäst. Det hände ganska ofta på SM att spelare trodde att bollen var klar innan den var det. Detta skedde i både överläge och i underläge.

  • När man tränar bör man alltid ha tankesättet att på sin egen sida finns det inga linjer men på motståndarens sida så behöver man hålla sig innanför linjen (ej på linjen). Detta tankesätt har Rafael Nadal alltid använt sig av. Testa du med. Det kommer ge dig bättre träning på flera sätt och du kommer troligen även märka hur dina träningskompisar också kommer att börja springa mer och vara mer taggade. Detta lyfter hela träningsgruppen vilket gynnar dig som får bättre sparring utöver bättre egna rutiner och vanor.

  • Hitta dina egna förebilder och kolla hur de spelar. Försök att efterlikna men gör det givetvis på ett individuellt sätt. Man måste inte uppfinna hjulet utan de flesta utifrån en viss kroppsbyggnad spelar på ett visst sätt. Kan man få den förståelsen i tidigare ålder så kan man träna ännu mer effektivt.

  • Umgås med de som ger dig energi och har bra vanor – det smittar av sig.

  • Låt aldrig tennisbanan stå tom: När vi hade PACE-träning i Partille var det 4 spelare på banan. Vi använde oss då av samma upplägg som proffsen gör: när 2 spelare dricker vatten så spelar 2 spelare på helplan för att nyttja den möjligheten. Några minuter senare gör man omvänt. På så sätt står banan aldrig tom och man får fler möjligheter att köra på helplan under passet trots att det är 4 spelare på banan.

  • Detta tankesätt borde alla klubbar använda sig av i den vardagliga träningen. Man kan ex. låta två juniorer plocka bollar medan två kör poäng på helplan eller att tränaren passar på och jobba individuellt med tekniken på färre spelare. Sen turas man om under passets gång. Tränaren kan även förklara övningarna vid två olika tillfällen då det möjliggör att två kan spela medan två lyssnar på tränaren, istället för att fyra lyssnar och ingen spelar för att fyra sedan ska spela samtidigt. På detta sätt får man möjlighet att träna mer taktik, offensiva och defensiva spelmönster men också träna på att neutralisera spelet på helplan. I våra PACE-score analyser kommer vi fram till att det behöver finnas ett tydligare syfte i allt man gör kopplat till hur vi faktiskt ska spela och utveckla själva matchsituationerna.

  • Vi noterar att man generellt slår fler slag på 30 min inbollning med fyra på banan än vad man gör på hemmaplan i snitt på samma tid. Om man kan nyttja tiden på ordinarie träningar hemma på samma sätt som under dessa inbollningar är mycket vunnet.

 

 

Rörelsemönster

  • Splitstep kan överlag göras mer noggrant, bredare och i tid.

  • Ju bättre man står till bollen desto bättre precision och fart får man. Med det sagt bör man lägga extra mycket energi och fokus på att komma bättre till bollen än vad som görs. Skaffa bra vanor och tydliga syften med varje slag – då krävs det att man gör rätt!

Under SM i Göteborg var PACE på plats där huvudfokus låg på att bevaka och ha kontakt med spelarna inför PACE CAMP Monte Carlo, liksom träning och coachning av PACE-spelare. Jag var även representant på plats för både Elfsborg Tennis och Saltsjöbadens TK:s juniorer i och med det samarbete vi har med dessa klubbar genom Play the PACE Way som dessa klubbar använder sig av. Träningarna grundade sig på Play the PACE Way.

 

Det blev mycket inspirerande och lärorika dagar i Göteborg på GLTK, Ullevi och Partille. Vi fokuserade på allt från träning till match, förberedelser såväl fysiska som mentala, vilka rutiner som hjälper en på tävling, allmänna taktiksessioner, men också att lägga upp taktik inför en match liksom att gå igenom matcherna efteråt för att få bättre förståelse och kunna förbättra sig till nästa gång.

 

Ett av mina finaste tennisminnen hittills i både min spelar- och tränarkarriär är när Anton Ahlberg från Elfsborg Tennis bröt sin 8 raka förlusttrend mot en och samma spelare. Att få finnas där som ett lag i slutet av tredje set när alla mentala förberedelser sattes på prov när det var som mest utmanande, var oförglömligt. De gemensamma glädjetårarna efteråt blir ett väldigt svårslaget minne i år!

 

Här kommer en sammanfattning av observationer och lärdomar från SM som vi hoppas spelare, tränare och föräldrar runtom i Sverige kan dra nytta av:

 

Övergripande strategiskt tankesätt

  • Lära sig hur man faktiskt vinner poängen?

  • Hur skapar man lägen för att vinna poängen?

  • Hur undviker man att komma i underläge så att man förlorar poängen?

  • Hur spelar jag så att jag får fram mina styrkor istället för mina svagheter?

  • Lära sig olika spelmönster för att vinna poängen så fort som möjligt (utan risk)

  • Lära sig sina 5 mest onödiga missar och minimera dem i antal – missa i så fall på annat sätt

  • Förberedelser är A och O avseende taktik och mentalt både inför träning och match

  • Håll dig till uppgiften (mentalt)

  • Få matchen att spelas på dina villkor

  • Positionering, balans, neutralisera, våga kliva in på rätt sätt/rätt boll – står man på rätt ställe, i rätt balans utan att man gett motståndaren ett uppenbart läge är enormt mycket vunnet inför varje slag. Kan man sedan med enkelhet kliva in på rätt bollar och våga slå rätt slag så tar man det ytterligare en nivå och blir extremt svårslagen.

  • Träna mycket mer serve + förstaslag, retur + förstaslag. Det gör väldigt stor skillnad både på ATP/WTA-touren men är minst lika viktigt på SM, PACE Salk Open, osv.

  • Få hjälp av klubbtränarna hur man ska spela/tänka mot olika spelstilar; hårda servar, någon som står långt bak och spelar, någon som spelar flackt och hårt, någon som attackerar, någon som spelar säkert osv

 

Hur hjälper vi tränare våra spelare att förstå, lära sig, göra anpassade övningar med rätt motstånd, behålla glädjen och hela tiden inspireras till att vilja göra det där lilla extra för att bli bättre än sina motståndare på ovan så viktiga strategiska frågor?

 

Ca 70 % av alla poäng (siffran kan givetvis variera lite beroende på tour och nivå men se bild nedan för ett exempel) avgörs inom 2 slag vardera. Därför är det viktigt att bli riktigt bra på serve/retur och de första 1-2 slagen efter – och förstå hur man ska spela för att vara kvar i bollduellen men också för att kunna ta det så viktiga förstainitiativet. Vad skulle hända om man lade 10 timmar träning utifrån; 7 timmar slag 1-4, 2 timmar slag 5-8 och 1 timme slag 9+?

 

Det gäller att förstå skillnaden på hur man spelar i underläge, neutralt och i överläge. Att träna med ett tydligt syfte och förståelse på varje slag kommer göra stor skillnad. Att oavsett övning alltid ta in vad effekten blir för motståndaren om jag slår just det här slaget. Mycket handlar om hur slaget jag slog (bra eller dåligt) hjälper mig att förbättra chanserna att vinna bollduellen mot min motståndare, inte om vad jag själv känner på banan.

Taktik

  • Förstå att i slutändan handlar allt om ”hur många vinnande slag båda spelarna slår i förhållande till hur många missar man gör”. Denna plus/minus-lek är viktig att vinna oavsett om man har mycket eller lite av båda delarna. En bra målbild är att inte jaga vinnare (plus) för mycket för det kostar fler misstag (minus). Kan man vara runt noll eller till och med på plus i vinnare minus misstag vinner man förmodligen också matchen.

  • Många spelare minskar tyvärr marginalen under press, stress, mot bättre motstånd och i viktiga situationer istället för att göra tvärtom – ju sämre man ”mår” och ju svårare boll man får desto sämre precision får man, inte bättre!

  • Oavsett spelstil tillför det att ta vara på de lägen (=”enklare bollar”) man får. Det gäller att våga men framför allt att leta lägen – om man letar så ser man lägena mycket fortare.

  • De spelare som går bäst på SM spelar generellt med mer vinklar än bara rakt/djupt i mitten. Använd banans vinklar för att få ut motståndaren. Det gör att motståndaren får slå ett svårare slag, blir mer stressad och trött och öppnar också upp banan för att kunna vända spelet utan att behöva ta risk. Kan man spela så att motståndaren behöver slå slaget utanför singellinjen blir man extremt svårslagen.

  • Använd verktygslådan på rätt sätt – det är viktigare att fokusera hur man använder verktygslådan under matcherna än att förbättra verktygslådan (det får man göra på träning istället).

  • Leta efter den hårfina balansen mellan att överspela och vara försiktig/feg

  • Gör man endast 0-1 enkla missar/game har man stora chanser att vinna gamet

  • Slår man 2-3 slag i rad med bra bredd (men ändå med marginal) ökar chanserna markant att vinna poängen, jämfört med att ”bara” slå ett slag med bredd och nästa i mitten. Då behöver man hela tiden börja om.

  • Ha ett syfte med alla slag; placering, fart, spin, höjder, var är motståndaren och framför allt vad vill du skapa för situation med varje slag du slår. Hur gör slaget att du kommer till dina favoritsituationer och försätter motståndaren i pressade lägen? Detta bör göras från slag ett på träningen så rutinerna sätts i lugnt tempo för att över tid automatiseras.

  • I många matcher ser vi att spelare kan nyttja motståndarens svagheter bättre. Alla spelare har både styrkor och svagheter. Även då man bör bygga spelet utifrån sig själv så behöver man ta in både var motståndaren befinner sig i banan och vad motståndaren är bra och mindre bra på. Det kan exempelvis gå en hel match utan att en spelare slagit ett enda slag mot motståndarens uppenbart sämre höga backhand för att man är för fokuserad på att spela så som man själv vill.

  • Saker att titta på när man letar svagheter hos motståndaren: bra/mindre bra på låga, höga eller mellanhöga bollar? På forehand eller backhand? Vilken spin; slice eller topspin eller platt? Är den bättre eller sämre på raka slag eller cross (jag kan positionera mig annorlunda för att tvinga motståndaren att slå ett slag den inte gillar). Gör det skillnad om motståndaren behöver springa till slaget eller stå still?
    Som du märker så finns det många olika val av slag att utsätta motståndaren för.

  • Bollplacering – neutralisera: Återkommande ser vi hur viktigt det är med bollplaceringen och kunna förstå hur jag på ett riskfritt sätt alltid har 1-3 alternativ att neutralisera en situation med rätt slag. Det är därför det är så viktigt att träna på att SPELA TENNIS och inte endast att slå tennis.

  • Nadal/Federer – se deras videoklipp länkat nedan. Du kommer att märka att deras precision inte är så bra som du trodde. Med denna insikt hoppas vi att du hädanefter förstår att du inte heller kan sikta för nära linjerna då vi blir bedömda på våra sämre slag och inte de bästa när vi lägger upp vår taktik. Förtydligande: vi kan inte lägga upp en taktik utifrån våra 25% bästa slag som landar ungefär där vi siktar utan vi måste även ta höjd för de 50 % sämsta slagen som landar en bra bit ifrån där vi siktar – de slagen måste också gå in. Det är först då vi får ihop en tillräckligt bra plus/minus statistik som tidigare nämnt.

  • Viktigt att inte överspela vid överläge. Det räcker att flytta fram positionerna och hålla trycket. Man behöver aldrig försöka slå ”vinnare”. Vinnare ska bara ske utifrån att situationen var så bra för att man hade gjort rätt saker tidigare i bollduellen.

  • Placeringen av förstaserven i de äldre klasserna är oftast för långt in i banan (använd hela rutan och vinklar med rätt skruv/syfte) medan i de yngre klasserna är det viktigare att hitta ett tankesätt hur man ska slå en säkrare andraserve

  • Som returnerare i 10 och 12-årssklasserna bör man stå mycket längre in på motståndarens andraserve för att undvika en nästan garanterad lång rush framåt för att ens hinna upp den lösa/korta andraserven

Bilder från JSM

bottom of page