top of page
  • Facebook
  • Pacetennissweden

PACE vill tacka alla som bidrog till att göra PACE Salk Open 2024 till en fantastisk tävling!

Förutom alla matcher som spelades bjöd PACE bland annat på inbollning, sign-in-träning för 350 spelare, tennissymposier, föreläsningar, fystester, speedserving, enbollsturneringar, dubbelmatcher med Pim-Pim och Simon Aspelin, after tennis, behandling av kroppen och prisutdelningar.

Återigen stort tack till spelare, tränare, funktionärer och publik för två magiska veckor i Salkhallen!

OM PACE Salk Open
Mest känd och traditionstyngd av Salks tävlingar är juniortävlingen PACE SALK OPEN som arrangeras varje år mellan annandag jul och trettonhelgen.

PACE SALK OPEN eller ”Skolungdomens nationella lawntennistäflingar” som den hette från början spelades för första gången i januari 1907. Tävlingen har därefter återkommit årligen och lockar idag närmare 1 100 deltagare från ett 30-tal länder. PACE SALK OPEN kan därmed sägas vara världens deltagarmässigt största och äldsta årligen återkommande tennisturnering för juniorer inomhus. Tävlingen arrangeras i 10-, 12-, 14- och 16-årsklasser samt en internationell 18-årsklass med ITF-status.

Så gott som samtliga framstående spelare från Sverige har provat lyckan i tävlingen. Listan över vinnare kan göras lång och innehåller bland annat namn som Jan-Erik Lundqvist, Ulf Schmidt, Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander, Nicklas Kulti, Magnus Norman, Maria Strandlund, Åsa Carlsson, Joachim ”Pim-Pim” Johansson, Sofia Arvidsson, Leif Johansson,  Robin Söderling, Rebecca Petersson samt Elias och Mikael Ymer.

​Sammanfattning av PACE:s takeaways från observationer och dialoger med spelare, tränare och klubbar under PACE Salk Open 2024:

  1. Börja dagen där man avslutade gårdagen
    Det är viktigt att börja varje dag där man avslutade gårdagen. Ta med sig lärdomar och försöka förbättra och förfina. Det är så man får utveckling. Arbetsområden är till för att jobba på och beta av – även då man alltid kommer att behöva finslipa vissa saker.

     

  2. Rutiner, noggrannhet, närvaro
    Att sätta sina rutiner på träningar är oerhört viktigt. Här ser vi att det finns en hel del att förbättra på både enkla saker och på saker som gör skillnad. Det handlar om att upprepade gånger nöta, nöta och tjata, tjata för att det ”till slut” ska bli automatiserat. Kom ihåg att automatisera något tar tid och därför är det viktigt att ha ett långsiktigt perspektiv i allt man gör.

    Det gäller att få spelarna att förstå betydelsen av att vara noggranna i allt man gör på banan så att slagen blir mer ”enhetliga” och ser mer lika ut varje gång man slår ett slag. Sedan behöver de flesta spelarna jobba med att vara extremt närvarande vid bollträffen. Fokus är oftast på andra arbetsområden, motståndaren eller missnöje över något annat som hänt, vilket minskar närvaron vid bollträffen. Det gäller att ha sådan närvaro att man kan berätta exakt hur träffen lät eller hur mycket spinn bollen lämnade racket med osv.

     

  3. Spelaridentitet
    Generellt anser vi att spelarna har bättre slag än tydlig spelaridentitet. Med det menar vi att det är tydligt att spelarna mer fokuserar på att slå tennis istället för att spela tennis. Oerhört viktigt att hela tiden ha ett syfte, förstå sina styrkor och svagheter, lära sig hur man får spelet dit man vill osv.

     

  4. Förstå vem som har övertaget i bollduellen
    a) Låt motståndaren hela tiden tvingas att slå ett slag till
    När man är kraftigt under press handlar det bara om att vara kvar i bollduellen och tvinga motståndaren att behöva slå ett slag till.

    b) Neutralisera
    När det inte finns någon möjlighet att skapa ett läge utan att spela med för hög risk handlar det bara om att neutralisera situationen och undvika att motståndaren får ett läge genom att man slår en för enkel boll eller att man är felpositionerad så att det finns en öppen yta för motståndaren att attackera på.

    c) Skapa läge
    När man har lite mer tid på sig kan man skapa läge och de situationer som man bygger hela sitt spel kring. Här är målet att inom 1-2 slag kunna komma till avslut.

    d)Avslut
    När man har övertag handlar det om att fokusera maximalt och varken spela för enkelt eller för svårt bara för att det förhoppningsvis är sista slaget i en bollduell. Gör det enkla och uppenbara utan att krångla till det eller påverkas mentalt av situationen. Fokusera på uppgiften istället för på resultatet.

     

  5. Bättre grundteknik
    Inom vissa grundläggande tekniska bitar i Play the PACE Way ser vi att det överlag inte sitter och att fortsatt arbete krävs för att det ska sitta till ”nästa steg” när spelet går än fortare.

     

  6. Utgångsposition
    Att starta varje slag med att stå på rätt ställe, i rätt tid, i rätt balans, med ett brett splitstep och händerna på rätt ställe gör stor skillnad. Det här avser även att alltid ha bra rutiner. Detta skulle hjälpa många spelare.

     

  7. Träna matchlikt – bli bra på spelmönster
    Man blir bra på det man tränar, därför är det oerhört viktigt att träna matchlikt. Ju mer matchlikt man tränar desto större chans är det att spelaridentiteten blir tydlig redan i yngre åldersklasser i PACE Salk Open.

     

  8. En röd tråd i verksamheten
    Vi har haft väldigt många samtal med olika tränare och klubbar. Det framgår med all tydlighet i dessa samtal att klubbar inte har en röd tråd i sina verksamheter, att tränarna lär ut de saker som man själv står för och att klubbar blir beroende av specifika tränare då klubbar saknar egen tennisfilosofi för vad man lär ut och står för.

    Utifrån att vi märkt att det saknats ett koncept för klubbar att kunna implementera i sina verksamheter lanserade vi Play the PACE Way inför tävlingen. Vi har nu börjat implementera Play the PACE Way i flera klubbar och fler samtal har påbörjats. Klubbar har även påbörjat att göra utvärdering av sina tränare för att få en PACE Score där vi kan mäta den röda tråden, vad tränarna faktiskt lär ut och hur en förändring sker över tid. PACE är med i hela processen och jobbar tätt med de klubbar som vill.

     

  9. Samarbeten mellan olika aktörer
    Många tränare/klubbar och föräldrar lyfter till PACE att de saknar att klubbar inte samarbetar och att det till och från upplevs som att det finns en prestige gällande att inte bli av med sina ”bästa spelare” och därför utesluter/motverkar man samarbete med klubbar i närområdet så att spelaren inte ska få upp ögonen för en annan verksamhet och byta.

     

  10. Spelare – tränare – föräldrar
    PACE förespråkar att triangeln mellan spelare, tränare och föräldrar är samstämmig. Vi har pratat om det i samtal men också i våra symposier under tävlingen och vid flertalet föreläsningar. Oavsett om det är tränare eller föräldrar som kommit fram och gett oss feedback så har alla tyckt att det är viktigt att triangeln är samstämmig och att föräldrarna har en väldigt viktig roll i sina barns tennis, även om det är klubben som är huvudansvarig för upplägget.

    Vi tror att det är viktigt att inkludera föräldrarna mer än vad som görs och att tydliga riktlinjer för hur klubben kommunicerar ex. hur de tränar juniorerna är något som skulle förenkla och lätta upp många låsningar runt om i tennis-Sveriges olika trianglar. Det är också en av anledningarna till att vi har tagit fram Play the PACE Way då den gör att det är väldigt enkelt att involvera föräldrarna i hur klubben jobbar med deras barn. Informationen i de interaktiva boxarna i Play the PACE Way på vår hemsida underlättar så att barnen förhoppningsvis oftare får höra samma saker från både tränare och föräldrar.

     

  11. Prisutdelningar
    Prisutdelningarna verkar många tycka vara pricken över i:et under PACE Salk Open 2024. Barnen fick verkligen känna sig som proffs och många tog sig tid att hylla spelarna oavsett om man stod överst på prispallen eller kom tvåa. Att göra det lilla extra på prisutdelningar runt om i landet hoppas vi över tid blir en ny standard då vi tror det kommer skapa en än större stolthet hos barnen och bidra till motivationen för att jobba hårt för att själva bli den som blir hyllad som ett proffs.

PACE SALK OPEN 2024

bottom of page